Home » Cultură » Gregory Peck, una dintre cele mai mari vedete de cinema din anii 1940 – 1970. „Credința îți dă o forță interioară și un sentiment de echilibru”

Gregory Peck, una dintre cele mai mari vedete de cinema din anii 1940 – 1970. „Credința îți dă o forță interioară și un sentiment de echilibru”

Publicat: 09.10.2023

Gregory Peck, care s-a născut la 5 aprilie 1916, în La Jolla, California, și a murit la 12 iunie 2003, în Los Angeles, California, a fost considerat unul dintre cei mai mari actori ai timpului său, lăsând un impact de durată asupra industriei cinematografice.

Fiu de farmacist și descendent al unei familii cu origini germane, irlandeze și englezești, Gregory Peck a urmat cursurile școlii militare și ale Colegiului de Stat din San Diego, a absolvit Universitatea din California, la Berkeley, perioada studenției fiind și cea care i-a deschis apetitul pentru cariera de actor. În acest sens, după terminarea facultății, a studiat la Neighborhood Playhouse, școală de Teatru care oferea pregătire în arta dramatică, iar pentru a se putea întreține, s-a angajat ca plasator la Radio City Music Hall și ca muzicant în cadrul Târgului Mondial din 1939, unul din cele mai mari târguri expoziționale din Statele Unite ale Americii.

În 1942, Gregory Peck și-a făcut debutul pe Broadway în The Morning Star, un an mai târziu ajungând la Hollywood și debutând în film cu rolul din RKO Days of Glory (1944).

Succesul său a apărut odată cu cel de-al doilea film în care a jucat, The Keys of the Kingdom (1944), pentru care Peck a primit o nominalizare la Oscar. Au urmat aparițiile în Spellbound (1945) al lui Alfred Hitchcock, The Yearling (1946) – pentru care a fost din nou nominalizat la Oscar și care i-a adus un premiu Globul de Aur. Tot în 1946, a fost distribuit în Duel in the Sun, al lui David O. Selznick, a fost nominalizat din nou la Premiul Oscar pentru rolurile sale din Gentleman’s Agreement (1947) și Twelve O’Clock High (1949), în 1950 făcând un rol memorabil în westernul The Gunfighter (1950).

A primit Oscarul cu două săptămâni înainte de moarte

Gregory Peck este cel mai cunoscut pentru rolul lui Atticus Finch în adaptarea cinematografică din 1962 a romanului To Kill a Mockingbird de Harper Lee, interpretarea avocatului plin de compasiune și de principii aducându-i lui Gregory Peck singurul său premiu Oscar (pentru cel mai bun actor). În 2003, personajul din film pe care l-a interpretat Peck a fost ales de către Institutul American de Film „cel mai mare erou de pe ecran din toate timpurile”. Asta s-a întâmplat cu doar două săptămâni înainte ca actorul Gregory Peck să moară în urma unor complicații cauzate de bronhopneumonie.  Personajul jucat de Peck a devansat alte figuri foarte populare ale marelui ecran, printre care, cele mai importante, Indiana Jones (care s-a clasat pe locul al doilea) și James Bond (ocupantul locului al treilea). To Kill a Mockingbird a mai primit două Oscaruri, unul pentru cel mai bun scenariu și altul pentru cea mai bună regie artistică și decoruri pentru un film alb-negru.

De-a lungul carierei sale, Peck a apărut într-o varietate de genuri, inclusiv în drame, westernuri, thrillere și filme de război. Printre alte filme notabile ale sale se numără Roman Holiday (1953) – în care a jucat rolul principal alături de Audrey Hepburn, The Guns of Navarone (1961), Cape Fear (1962), The Omen (1976) și The Boys from Brazil (1978).

Peck avea o prezență foarte puternică pe ecran. O voce impunătoare, o ținută elegantă, masculină și demnă, iar personajele pe care le-a portretizat erau, cel mai adesea, sinonime cu integritatea și forța morală.

A decis amânarea ceremoniei Oscarurilor după ce Martin Luther King Jr a fost asasinat

Pe lângă talentul său actoricesc, Gregory Peck s-a implicat și în cauze umanitare și politice. A fost președinte al Academiei de Arte și Științe Cinematografice între 1967 și 1970, în calitatea aceasta decizând amânarea ceremoniei de decernare a premiilor Oscar din 1968, după asasinarea lui Martin Luther King Jr.

A fost un susținător activ al strângerii de fonduri pentru campaniile de susținere a bolnavilor de SIDA și eradicarea acestei boli, iar în 1966 a fost ales președintele de onoare al Societății Americane de Cancer. Peck a avut și o voce importantă pe care a ridicat-o împotriva utilizării armelor atomice în cel de-Al Doilea Război Mondial, teoria sa fiind că o blocadă navală ar fi înfometat Japonia, ceea ce ar fi dus, mai apoi, la predarea ei în mod necondiționat.

Pe lista celor mai importanți actori de la Hollywood

Gregory Peck a primit numeroase distincții de-a lungul carierei sale, inclusiv cinci nominalizări la Oscar și premiul umanitar Jean Hersholt al Academiei (în 1968). De asemenea, a fost onorat cu Medalia Prezidențială a Libertății în 1969.

Gregory Peck a fost numit al 12-lea cel mai mare actor inclus pe lista The 50 Greatest Screen Legends de către American Film Institute.

Două căsătorii și o iubire aproape secretă cu Ingrid Bergman

Gregory Peck a fost căsătorit de două ori și a avut patru copii. Prima soție a fost Greta Kukkonen, de origine finlandeză, cei doi căsătorindu-se în decembrie 1942 și divorțând în 1955. Au avut împreună trei copii: Jonathan Peck, Stephen Peck și Carey Paul Peck. Cea de-a doua soție a sa a fost jurnalista și filantropul francez Veronique Passani, pe care a cunoscut-o în timpul filmărilor la Roman Holiday. S-au căsătorit în 1955 și au rămas împreună pentru tot restul vieții lui (Peck a decedat la 12 iunie 2003). Au avut împreună doi copii: Anthony Peck și Cecilia Peck.

În 1945, Gregory Peck a avut o aventură cu Ingrid Bergman, colega sa de platou din filmul Spellbound al lui Alfred Hitchcock și câștigătoare a trei premii Oscar. Gregory Peck a fost destul de discret în ceea ce privește relația pe care a avut-o cu Bergman, dar atunci când a făcut mici referiri la ceea ce s-a întâmplat între ei a spus „Intrăm într-o zonă în care nu pot răspunde, dar tot ce pot spune este că am avut o dragoste adevărată pentru ea și cred că aici ar trebui să mă opresc. Cu excepția faptului că era ca un trandafir suedez minunat. Eram tânăr. Ea era tânără. Am fost implicați timp de săptămâni întregi într-o muncă strânsă și intensă”. (Gregory Peck într-un articol publicat de express.co.uk, citând un interviu pe care l-a oferit revistei People).

Trebuie să visezi, trebuie să ai o viziune și trebuie să-ți fixezi un obiectiv care este posibil să te sperie și să consideri că este cu mult peste puterile tale. Apoi, cred că trebuie să dezvolți un fel de rezistență la respingerile și dezamăgirile care, cu siguranță, îți vor apărea în cale. (Gregory Peck)

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0000060/

https://www.imdb.com/title/tt0056592/awards/?ref_=tt_awd

https://www.britannica.com/biography/Gregory-Peck

Vă mai recomandăm să citiți și:

Michael Caine, unul dintre numele de top ale cinematografiei universale

Mary Pickford, „iubita Americii” și primul star de cinema care a semnat un contract de 1 milion de dolari

Federico Fellini, maestrul cinematografiei. „Este mai ușor să fii fidel unui restaurant decât unei femei”

Rita Hayworth, cea mai carismatică actriță a anilor ’40. Și cele mai strălucitoare stele de cinema plâng câteodată

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Telescopul Spațial James Webb a găsit o planetă misterioasă care nu seamănă cu nimic din Sistemul Solar
Telescopul Spațial James Webb a găsit o planetă misterioasă care nu seamănă cu nimic din Sistemul Solar
Meteorologii anunță vreme neobișnuit de caldă până la jumătatea lunii februarie
Meteorologii anunță vreme neobișnuit de caldă până la jumătatea lunii februarie
Nvidia a intrat în top 10 cele mai valoroase companii din lume
Nvidia a intrat în top 10 cele mai valoroase companii din lume
Demența ar putea fi prevenită cu antibiotice, antivirale și vaccinuri, arată un studiu
Demența ar putea fi prevenită cu antibiotice, antivirale și vaccinuri, arată un studiu
Crima perfectă: uciderea ministrului Barbu Catargiu
Crima perfectă: uciderea ministrului Barbu Catargiu
Protest Greenpeace la Forumul Economic Mondial: ce mesaje au afișat activiștii?
Protest Greenpeace la Forumul Economic Mondial: ce mesaje au afișat activiștii?
Europa trebuie să învețe cum să aibă grijă de ea însăși, avertizează Volodimir Zelenski
Europa trebuie să învețe cum să aibă grijă de ea însăși, avertizează Volodimir Zelenski
Fondatorul IMDb pleacă de la conducerea companiei după 35 de ani
Fondatorul IMDb pleacă de la conducerea companiei după 35 de ani
Implant cerebral revoluționar pentru tratarea depresiei, testat în Marea Britanie
Implant cerebral revoluționar pentru tratarea depresiei, testat în Marea Britanie
Regele Mihai: „Nu știam că avea să urmeze cea mai rapidă lovitură de stat din istorie”. Cine a trădat din Regență și l-a adus pe Carol al II-lea pe Tronul României?
Regele Mihai: „Nu știam că avea să urmeze cea mai rapidă lovitură de stat din istorie”. Cine a trădat din Regență ...
Aproape un sfert dintre speciile de apă dulce sunt amenințate de extincție
Aproape un sfert dintre speciile de apă dulce sunt amenințate de extincție
Astronomii au confirmat cel mai rapid vânt măsurat vreodată pe o planetă! „N-am mai văzut așa ceva până acum”
Astronomii au confirmat cel mai rapid vânt măsurat vreodată pe o planetă! „N-am mai văzut așa ceva până acum”
Mihail Manoilescu, o arestare cu scandal în România interbelică
Mihail Manoilescu, o arestare cu scandal în România interbelică
Secretul pentru o genuflexiune corectă. O mișcare simplă, cheia sănătății pe termen lung
Secretul pentru o genuflexiune corectă. O mișcare simplă, cheia sănătății pe termen lung
Misterul bărbatului cu piele de argint
Misterul bărbatului cu piele de argint
Gândul Media Network, grupul de presă numărul unu din România!
Gândul Media Network, grupul de presă numărul unu din România!
Nu doar uleiul, ci și frunzele de măslin sunt bune pentru sănătate
Nu doar uleiul, ci și frunzele de măslin sunt bune pentru sănătate
Astronomii au găsit o megastructură cosmică de 23 de ori mai mare decât Calea Lactee
Astronomii au găsit o megastructură cosmică de 23 de ori mai mare decât Calea Lactee